Политиците имат уникален шанс да поправят неща, трупани години наред, доколкото

...
Политиците имат уникален шанс да поправят неща, трупани години наред, доколкото
Коментари Харесай

Димитър Манолов: Бюджет 2023 е инерционен

" Политиците имат неповторим късмет да поправят неща, трупани години наред, доколкото бюджет, одобряван през юли, не може да реши всъщност никакви задания, с изключение на да добута годината. Единствената опция, когато се приказва за приходи, е той да поправи неща, трупани през годините. Това е инерционен бюджет ". 

Това сподели пред президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов. 

И допълни, че с политиците е разисквана нуждата от значими промени в механизма, по който се дефинират възнагражденията в държавната администрация. 

" Системата, въведена преди 10-12 години, мощно толерира едни 10% от работещите за сметка на всички останали, изключително тези, които опъват каиша. Има набор от чиновници, които получават по-високи хонорари от ръководителите. Работещите в администрацията са сред 90 000 и 120 000 души през годините, в това число и незаетите бройки ". 

В предаването " Неделя 150 " Манолов уточни, че сериозният диалог е за Бюджет 2024 и ще бъдат припомнени на политиците изследвания на Европейската централна банка и на Международния валутен фонд, според които част от нарасналата инфлация се дължи на това, че в цените на стоките и на услугите са калкулирани спомагателни свръхпечалби.  

" Тези две консервативни институции безспорно подлагат на критика това. Имаше вид на бюджета, импортиран от служебното държавно управление, с предложение за в допълнение облагане на така наречен " свръхпечалби ", което е над тези 10%, с които по принцип се таксуват. ЕЦБ и МВФ загатват, че свръхпечалбите би трябвало да бъдат обложени с спомагателна ставка, по-висока от тази, с която в допълнение се таксуват облагите в тези страни. Които ставки доближават 50%. Те загатват, че би трябвало да се вкара още един етаж за тези свръхпечалби. А ние се мотаем още към нашите 10%. В последна сметка нашите политици се отхвърлиха от този източник на доход ". 

Той увери, че синдикатите няма да спрат да повтарят, че системата на облагане на приходите и на облагите би трябвало да бъде изменена. 

" За доста неща сме европейци, само че когато стигнем до налозите, си мълчим ".  
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР